Социалната програма на Варна е уникална за страната

Изпълнението на социалната програма на общината е гарантирано от предвидените в бюджета на Варна средства, което освен публичния ефект от заложените дейности я прави и устойчива по отношение на финансите. Това заяви д-р Янко Станев по време на заседанието на общинската комисия по социални дейности и жилищна политика. Той подчерта, че социалната програма на Варна е уникална за страната, че е пример за подражание на много български общини. По думите му от дейностите и услугите на мрежата от центрове за подкрепа, които тя предоставя, се възползват между 12 и 18 хил. варненци в неравностойно положение.

Думите му бяха по повод опитите на общински съветници със стаж от месец-два да поставят под съмнение ефективността на водената от общината социална политика. В подкрепа на д-р Станев бяха и думите на председателя на комисията д-р Лидия Маринова, която в предишния мандат заемаше длъжността на зам.-кмет по социални дейности. Тя напомни, че администрацията разполага с анализи за ефективността на дейностите, финансирани през бюджета. По думите и повечето от центровете работят над капацитета си и почти навсякъде има листа на чакащите, което е обективен критерий за висок обществен интерес към социалните услуги, предоставяни в тях.

И през следващата година във Варна ще се предоставят 53 социални услуги, от които 32 ще са държавно делегирани дейности, а 23 – на местно финансиране. Общата бюджетна рамка на функция „социално осигуряване, подпомагане и грижи” е 14 627 000 лв.

Ще продължат да функционират 17 центъра за деца и възрастни в риск. Предвидени са средства за 120 социални асистенти на деца със специални образователни потребности, интегрирани в масовите училища. Финансово е подплатена дейността на 24 пенсионерски клуба, 14 деца на загинали полицаи ще получават ежемесечна издръжка от общинския бюджет.

След решение на общинския съвет ще се отпускат и еднократни помощи за комунално-битови нужди на социално слаби граждани, общата сума по това перо е над 157 хил. лв.

Със собствени приходи от 1,120 млн. лв. ще бъде финансиран Комплексът за социални услуги за деца и младежи, който беше открит в края на миналата година. Той обединява осем центъра от семеен тип с капацитет 80 деца с увреждания и 28 без увреждания, които освен подслон ще получават психологическа подкрепа и рехабилитационна услуга.

Днес+

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО