Валентин Вълканов и Лиляна Павлова грейнаха в "Аспарухово". МРРБ започва прилагането на програмата за чисти питейни води

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва прилагането на инвестиционна програма за чисти питейни води, по която всяка година ще инвестира между 20 и 25 млн. лв. в строителство на водопроводи и пречиствателни станции за питейни води в страната. Това заяви министър Лиляна Павлова, която присъства на старта на проект за реконструкция на клона от главния водопровод, който водоснабдява кварталите "Аспарухово" и "Галата", с. Звездица и гр. Варна.

Проектът се финансира с 3 млн. лв., осигурени от бюджета на МРРБ. На събитието присъстваха кметът на община Варна Иван Портних, и, разбира се, управителят на ВиК –Варна инж. Валентин Вълканов.

Министър Павлова отбеляза, че рехабилитацията на водопровода е от изключителна важност, защото е изграден от етернитови тръби и силно амортизиран, заради което всяка седмица се появяват авари, пише BurgasNews.com‎

Финансирането, което МРРБ предоставя на община Варна за реконструкцията на водопровода, е част от разработената  програма с проекти за подобряване качеството на питейната вода или на такива, с чието изпълнение ще се намалят загубите и ще се осигури съответствие с директивите на ЕС в областта на водите, обясни министърът. По думите й това е стъпка към превръщането на фондовете на ЕС в допълващ, а не в основен източник за инвестиции в отрасъла.

Част от предвидените споразумения с общините, чрез които им се предоставят средствата от бюджета на министерството, вече са подписани. "Община Варна стартира дейностите по реализацията на проекта само за месец след сключване на споразумението. Това е много важно, защото колкото по-бързо се усвоят тези 3 млн. лв., толкова повече се увеличават шансовете на общината да получи допълнителен трансфер на средства, ако други общини не успеят да ги усвоят", отсече Лиляна Павлова.

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО