Д-р Янко Станев: Много бързо се делим, трудно се събираме. За мен трудността след парламентарните избори, които предстоят, е как ще се събираме после. За разделянето сме царе

Председателят на СДС-Варна, д-р Янко Станев беше събеседник в предаването “Зала Пленарна” по Дарик радио

- Кога ще заседава Общинският съвет, отдавна не е имало сесия?
- Нямаше достатъчно материали, но най-важният въпрос, който трябваше да разгредаме в този политически сезон – актуализацията на бюджета. Тя е вкарана в комисиите. Не бива да бързаме прекалено много, но не бива и да се бавим. Не бива да бързаме, защото ще ни обвинят, че претупваме актуализацията на бюджета, претупваме план-сметката за чистотата, а от друга страна, ще кажат – месец и половина заради изборите не заседавахте. Не, не сме спрели заседанията заради изборите, просто нямаше достатъчно материали, с които да придвижваме реално решенията на общината и на общински съвет напред. Така че сесия ще има, да сложим една седмица или десетина-петнадесет дни за разглеждане на актуализацията по комисиите – между 10 и 18 декември, без да фиксирам дата. Ако има нещо спешно, ние сме доказали как може да се свикваме за един ден.

- Очакваме ли сътресения в Общинския съвет след президентските избори?
- Не.

- Никакви?
-Не, материята е същата, какво се е променило. Хората, които участват в решенията, са същите, Сега някой политически ще зачерви гребена, нормално. Въпросът е решенията, които се вземат, да бъдат качествени, да бъдат с експертиза.

- А ще има ли отражение върху Варна, върху местната власт това, че правителството подаде оставка и предстоят предсрочни избори?
- Винаги имат отражение за местната власт националните избори предвид липсата на достатъчно висока степен на институционалност. Например проблем ще бъде за нас, ако не се гласува националният бюджет. Голям проблем за нас ще бъде, ако нямаме разчетите. За мен най-големият приоритет е – с правителство, без правителство, служебно правителство, експертно правителство – парите за Варна да продължат да постъпват в това темпо, което задоволява интересите на варненци. Да може да се гради нещо.

- Какво се случва, ако не се гласува националния бюджет?
- В голямата си част трябва да работим по стария бюджет, защото там вътре ще са нормите за образование, за здравеопазване. Ние се движим в нормативите, които определя националния бюджет на Република България, оттам зависи държавната ни субсидия.

- Мина известно време от президентските избори, нещата се поуспокоиха или пък може би ще ескалират, не знам. Но сте имали време да помислите – защо според Вас резултатът е такъв, какъвто е. Защо Румен Радев спечели с толкова много пред Цецка Цачева?
- За мен има една генерална причина – българина, българите, ние всички без изключение, живеем в отворен свят. В него информацията, дали е обективна или не, достига до нас за нула време. Нещо повече – ние имаме възможност да видим и да пипнем всичко около нас. България е горда държава, не може да сме на последно място в ЕС и инстиктивно българинът не иска да сме последни, иска да се отлепим от дъното, иска да се движим напред, иска развитие. Това желание за развитие преминава в знаци и народът ги дава като гласува. Може да е емоционално, може да е прагматично, но така гласува. За мене знакът, който дадоха българите с толкова голяма преднина на Радев, е един – “опичайте си акъла и работете да има развитие”. Аз имах доста срещи преди изборите и различни хора в различни сектори ми казват едно – абе нищо не се развива, нищо не ми се бута. Те говорят за себе си и за малкия си бизнес – дали е рибар, дали е счетоводител – не се развивам, казват. Защото той вече се сравнява с Европа, има база за такива сравнени и задава въпроса “Защо аз да получавам тук 15 евро на час, а в една държава на 1500 км, до която стигам за един час със самолет, ще получавам 75 евро.

- Говорите така, че който и да беше кандидатът на ГЕРБ, щеше да постигне подобен резултат, независимо дали Цачева, Томислав Дончев, Димитър Николов.
- Това е моето мнение, категоричен съм. Може да има нюанс, но говоря за вълната, за емоцията, за чувството за справедливост. Вижте, справедливостта е вътрешен импулс у човека. И той в около 15 процента у хората е силно развит, тези хора обикновено са силни лидери. Около 50 процента по-слабо го развиват, 5 процента изобщо го нямат. Справедливостта дава мотивация на хората. И в случая аз говоря за това, че мотивацията е да гласуват за една по-висша степен на справедливост и имат този шанс. А дали това е правилно или не, е друг въпрос.

- Ще дадат ли тази знак и на предсрочните избори?
- О, това са съвсем различни избори. Защото първо, на парламентарните избори участват много хора. Няма как да ме убедите, че лидерът на ГЕРБ няма да спечели, ако се яви като мажоритарен кандидат на избори. Цялата теория, която в момента се изгражда…

- Ако той беше кандидатът за президент, пак ли такива щяха да са резултатите?
- Тогава щеше да се срути правителството. Нито така, ни иначе. По въпроса за правителството си имам собствено мнение - въпреки огромният морален заряд с подаването на оставката, моето лично мнение е, че не бива да се обвързват резултатите от един вид избори с друг вид управление. Вярно, че народът не е достатъчно зрял и трябва да се разчитат знаците, които дава. При всички положения, когато народът ти е дал знак и ти не го отчиташ, той продължава същата тенденция.

- Очевидно двама генерали във властта са много. Какво ще се случи на предсрочните парламентарни избори според Вас?
- Най-много ме е страх, че нищо няма да се случи.

- Нищо няма да се промени?
- Трябва да се промени чувството на българите, че участват в един тъжен спектакъл, че ние сме едва ли не безпътна страна. Ако това чувство се промени, означава, че ще узряваме по-бързо. Иначе сега ми задаваш и следващия въпрос – какъв трябва да бъде изборният кодекс, това е изключително важно. Не виждам да се гледа в парламента.

- Дали ще бъде въведен мажоритарният вот?
- Според мен трябва да бъде въведен. Изборите не са тъжен спектакъл, те са отговорност и тази отговорност е споделена. Малцинството трябва да се подчини на волята на мнозинството, както мнозинството е длъжно да зачита гласа на малцинството. Но волята в случая на едно мнозинство е да има мажоритарни избори.

- Какво мислите за референдума всъщност?
- Не чух никой да говори за този референдум. Ако бях обикновен избирател, ако не бях седнал да чета какво може да се случи в един вариант, втори, трети, и аз нямаше да имам информиран избор. Той е осъзнато и емоционално гласуване за промяна, за развитие. Ето видяхме какво може да се случи с пропорционална система, дайте да видим какво може да се случи с мажоритарната. Популизмът не е лошо нещо сам по себе си. Извращенията му са опасни, в случая нямаме извращения. Имаше едно желание за промяна и дори на мен, при положение че съм осъзнал трудностите, които ще я съпътстват, ми харесва.

- Доста трудно ще бъдат въведени толкова бързо мажоритарни избори.
- Воля като има – всичко ще се постигне. Сега тези оправдания как щели сме да се делим, на колко ще се делим, това е несериозно. Много бързо се делим в България, трудно се събираме. За мен трудността след парламентарните избори, които предстоят, е как ще се събираме после. За разделянето сме царе.

- Какво ще се случи сега с Реформаторския блок, то вече се случва, има ли го все още.
- Има го без Радан, трябваше да го изгонят още преди една година. Радан не е виновен, той си води тази политика, въпросът е, че тя е опасна. Моето лично мнение е че ще го бъде РБ, защото, ако го няма, тогава се отваря една голяма дупка в дясно. ГЕРБ носи отговорност за дясното политическо пространство, но винаги и в дясно, и в ляво трябва да има един малък политически субект, който да обира тези, които не желаят дясното да се развива по тази канава на политическата структура, която е доминанта. Така е и в другите страни. В случая Реформаторският блок изпълнява тази роля. Реформаторски блок без СДС не може да има, както и Радан Кънев няма да направи никакъв политически субект без СДС. Нищо няма да направят. Обаче щетите са големи. Като гледаш – умни хора, а как постъпват…Добре, каква е ползата за народа български, за варненци, за Варна, от където е родът на Радан. Каква е ползата от тази политика на Радан Кънев постоянно да къса синджира, да раздира ризи…Ами и аз мога, сега тук мога да кажа такива работи, че този микрофон да се изчерви. Няма полза. Дори и най-правилното нещо да е, то може да се прави, когато има полза и когато са узрели всички за това, когато има съвсем малка съпротива, за да има резултат.
Моята теза за следващия парламент – не се интересувам кой ще спечели изборите. Моето мнение е, , че ще ги спечели десницата. Но се интересувам какво ще стане после – има ли готовност българската политическа класа да направи реформи, които са необходими. Не такива декларативни, бомбастични. Те са предимно икономически. Ако има съгласие между партиите, тогава народът ще изтърпи. Защото постоянно в медиите гърмят скандали и хората ми казват – например за прословутия пръстов отпечатък аз съм против, но хората казват “таман го приеха и ето вече се отменя”. Не можеш да направиш реформа, за която няма национално съгласие. Това е висша степен на отговорност.

- А дали е узряла политическата класа да управлява дясното и лявото заедно, БСП и ГЕРБ?
- Това е като въпроса за кокошката и яйцето. Докато се разсъждава кой пръв, кой втори, няма зрялост.

- Но Вие го допускате…
- Аз не знам, народът трябва да каже.

- Като даде един и същ резултат…
- То това е още по-лошо. Тогава ще има вечен дебат кой е по по най – онова детско предаване. Сериозно! Големите политически партии трябва да носят своята отговорност. БСП – за лявото, ГЕРБ трябва да носят отговорност за дясното. Ако щат всички да се изсипят в центъра, народът ще знае, че Татяна Дончева е лява. Няма как Божидар Лукарски да се пише център, защото всички знаят, че е десен. Та те носят отговорност за тази система, но тя не се управлява с камшик и със сопа. Трябват умения. Много е трудно, но трябват умения. Това е първото. И второто е държавната система – държавата има нужда от икономически мерки, които да я държат стабилна, но и да защитават интересите на отделния човек. Казано така звучи бомбастично. Но платформата на обречените управленски решения звучи по следния начин: ако управлява ГЕРБ, не може БСП да скача за всяко нещо и да ставаме смешни, когато същото нещо започнат да го подкрепят – в случая със санирането. И обратното. Заради политическото противопоставяне ляво-дясно да се отрича направеното. Това пречи на живота на хората, без значение кой го прави с голямото си его.

- Като стана дума за санирането какво още може да се случи и да има ощетени хора?
- Няма да се спре програмата, кой ще я спре. Приказват си. Хората искат саниране.

- Тоест нищо няма да се промени.
- В тази част, не. Трябва да се променят някои икономически закони. Не си мислете, че нашите депутати нямат експертиза, голяма част от тях имат и огромен опит. Всичко може да се направи, но не може държавата да няма пътна карта.

- Вие сте човек с опит – ДПС ще се озове ли във властта.
- ДПС винаги е било във властта, защото има местна власт.

- Имам предвид изпълнителната.
- Едва ли. Това е моята прогноза. ДПС открито са казвали, че искат властта и промяната в тяхното поведение е, че искат публично да участват. По принцип 30 процента от структурата на властта трябва да бъде в ръцете на опозицията, която и да е тя. За да може опозицията да си подготви свои кадри, тези хора един ден ще управляват. Те няма как да започнат ад хок да управляват, когато нямат знанията, уменията, навиците. Тогава почваме да слагаме едни нови, които се учат по две-три години, т.нар. нови лица. Както вика един висш…мафиот – докато ги корумпираме, минат едни 6 месеца, 1 година…щото големият проблем с корупцията щели сме да го решим като сложим едни нови хора…

- Трябва да корумпираме нови! Какъв проблем!
- Не, не им е проблем явно. Но когато имаш висока експертиза и тя ти позволява да видиш правилното решение и когато няма някой да те блъска в гърба – “правиш това, защото си от ГЕРБ” или “правиш го, защото си от БСП”, нещата ще се придвижат в правилната посока.

- Говорим за ляво и дясно, но има една нова вълна не само у нас, не само в Европа, а и по целия свят. Това е национализмът. Смятате ли, че някой ден националистическа партия може да управлява?
- Псевдонационалистическа… Вижте, националистическите партии и народните движения, които сега идват, може би само Марешки е правил преди това партийни конструкции, национализмът си е популизъм, популизмът не винаги е лош, защото в него освен националната кауза, която за всички трябва да е номер едно, присъстват и малки и средни каузи, които се доближават максимално до ежедневното търкане на човека с властта. И ще правят във Варна митинг против бежанците, ще клатят местната власт, присъствали 18 човека, при по-добра организация ще излязат 500 души. Какъв бежанец във Варна, аз не съм виждал. Популизмът е хубаво нещо, защото той дава на човека една приятна картина, която може да се случи. Той му дава възможност да облече собствените си виждания, дори мечти в реалност през някаква идея. Човек не работи само за пари.

- А Марешки ще влезе ли в парламента?
- Сигурно, ако не направи политически грешки. Националистите ще влязат, но няма да управляват България като националисти по националистически начин, дори да спечелят с 51 процента. Ще управляват както всички останали.

- Смятате ли, че той може да повтори резултата си на парламентарните избори?
- Защо да не може. Същите хора, които приемат икономическите мерки на Марешки, могат да му станат избиратели.

- А политически ренегати ще намерят ли място при него?
- Сигурно в навалицата, не съм ходил скоро в офиса му, но сигурно там е митинг.

- Кой ще изпадне от управленската каруца на тези избори?
- Ако не си обичаме народа, ако не си опичаме акъла – народът ще изпадне. Нямам точни изчисления, мога да го кажа, като видя изборния кодекс. Съвсем сериозно, иначе емоционално мога да кажа кои на мен ми пречат. Докато не видя правилата, не мога да изчисля. Знаем, че има едни като ДПС, АБВ, РБ, които се движат около математическата граница. Тези партии винаги ще бъдат на ръба и затова много зависи от правилата.

Днес+

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО