Започва Алея на книгата във Варна

Започва Алея на книгата във Варна

 

От 31 юли до 9 август Варна ще е домакин на най-голямото пътуващо книжно изложение в България - „Алея на книгата”.

За 11-ти път във Варна ще се проведе най-голямото пътуващо книжно изложение в България - „Алея на книгата”. Над 50 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пешеходната част на бул. „Сливница” - от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10:00 до 22:00 ч., съпътствани от Културна програма на традиционния Литературен кът и на шатрите на участниците.

Официалното откриване е на 31 юли от 18:00 ч. Мястото е Литературният кът, намиращ се на пешеходната зона на бул. „Сливница“ (в близост до пресечката с ул. „Стефан Караджа“).
    
„Алея на книгата” е уникален формат, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно изложение в България. Началото е положено именно в морската столица през 2010 г. съвместно с Община Варна, като всяка година изложението утвърждава позицията си на любимо културно събитие от летния афиш на града.

Неизменна и любима част от „Алея на книгата” е Литературният кът на открито, изграден на пешеходния бул. „Сливница” на пресечката с ул. „Стефан Караджа” специално за изложението. Освен домакин на откриването той представлява и място за срещи между автори, издатели и читатели.

Част от програмата му тази година са събитията:

Пощенска кутия за приказки представя разказите на Никола Крумов с участието на Ники Станоев на 01.08. от 18:00 часа на Литературния кът;

Представяне на „Водните лилии на паметта” на поета е преводач Хайри Хамдан, носител на световни литературни награди в Египет, Саудиска Арабия и Палестина, както и на награда „Перото“ за превод, и наградата на Съюза на българските преводачи – 2018 г., представен от ИК „Знаци” на 01.08. от 19:00 часа на Литературния кът. И тази година литературни срещи очакват читателите  на шатрите на изложителите. Форумът ще приключи на девети август.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО