Д-р Янко Станев: Стабилно правителство на ГЕРБ-СДС! Друг изход няма за България

Решенията за кризите са непопулярни за политиците, но популярни за народа

Ако след изборите някой си позволи с гьобелсови кьорфишеци да саботира съставяне на кабинет, той е национален предател

- Защо се налага да правим парламентарни избори за четвърти път в рамките на година и половина?

- Извънредни избори се правят тогава, когато има огромно разминаване между това, което правят политиците, които управляват и дереджето на народа. Когато управляващите се държат арогантно, това на хората се отразява като все по-труден начин на живот, обикновено управляващите политици бягат от отговорност и се прибягва до извънредни избори. С надеждата, че могат пак в рамките на една изборна кампания да скрият белѝте, които са направили. А тука управлението на "Продължаваме промяната" предизвикаха и задълбочиха всяка една криза – енергийна, икономическа, мигрантска, КОВИД, изразяваща се в инфлация, в заеми, които се трупат… Това е тежък живот за народа, има мор върху бизнеса. ПП не можаха да разберат, че бизнесът не е на никоя партия; бизнесът е на бизнесмените, които са активни български граждани и които са гръбнакът на една средноевропейска държава, каквато се стремим да изградим. Така докараха България до това дередже – правенето на избори, в които се надяват, че с гьобелсова пропаганда ще могат да закрепят отново резултата в своя полза.

Истинският проблем е, че не могат да управляват в една коалиция, деклариращи се като десни партии – "Да, България" и ПП, декларираща се популистка партия - ИТН, и декларираща се класическа лява партия като БСП. Няма как! Това става само в модерна политическа система, ако най-голямата дясна партия и най-голямата лява партия подпишат споразумение с точна и конкретна програма. А това правителство нямаше никаква програма.

- Колко тежки са последиците от всичко това за Варна?

- За Варна, както и в останалите региони на България, не просто е спрян напредъкът, а има РЕСТО в развитието. Спрени са всички европейски програми, включително и тези, които са най-важни за общините – "Региони в растеж". От месец февруари миналата година няма отворена нито една програма. Това са загубени средства и време, които от ден на ден снижават стандарта на живот на българите, който и без това е нисък. Затова управляващите прибягват до избори.

- А според Вас?

- Според мен защо трябва да има избори?! На 2 октомври има да се решават три въпроса и да се посочат три решения. В кампанията трябваше да се каже кой как ще реши кризите. Не чух ясни послания, които да са свързани и с финансова политика. Истината е, че посланията на коалицията ГЕРБ-СДС бяха ясни. Решенията са прости и винаги простите неща в политиката са най-тежки. Решенията са непопулярни за политиците, но популярни за народа. Защото всяко намаляване на цените на енергоносителите води до по-добро благосъстояние на народа. Да, то не слага медали на политиците, но ГЕРБ-СДС ще го направят.

Така че кампанията, която приключва след броени дни, има за цел всеки да се замисли за собствения си джоб, за собственото си семейство, за традициите и ценностите, които изповядва вкъщи. И да разбере, да чуе и да види не емоцията, а ползата.

Гласуването на 2 октомври трябва да бъде европейско, в защита на ония ценности и стандарти, които искаш да са водещи у вас – в семейството, в работата ти, сред приятелите ти, в училището, в болниците… Замисляш се и гласуваш – кога ти е било най-спокойно в последните 32 години и си даваш отговора. Няма друг отговор, освен № 24 в бюлетината за коалицията ГЕРБ и СДС, защото това е амалгамата от СДС, която изгради демокрацията  в България и елиминира комунизма, довел до фалита на държавата през 1997 г., и ГЕРБ, които решиха кризата през 2009 г., мигрантската, и т.н. Нито при мандата на СДС 1997-2001г., нито в мандатите на ГЕРБ се прибягваше до извънредни избори.

Това е изборът пред Варна в неделя. Варна е променен град, а това става с твърда и последователна политика. Ако искаме да се осъществят всички неща, които искат варненци, и които всички сега им обещават, това може да стане само когато има взаимодействие между местната и централната власт. Което от своя страна слага знака на доверието с европейските институции, добавя европейски ресурси и увеличава ресурсите на местната икономика. Ако искаме да има магистрала "Хемус", ако искаме да се осъществи проекта за бул. "Цар Освободител", ако искаме леката железница, втори Аспарухов мост, ако искаме да има екология, туризъм - варненци сериозно да направят своя избор.

- Какво трябва да се случи след изборите?

- След 2 октомври – правителство и дисциплина! Правителство трябва да има, всяко друго действие срещу съставяне на правителство означава ескалация на кризите. На всички кризи без изключение. Дето си говорим с някои колеги от медицината – току-виж се появил нов вариант на Омикрона, нов тласък на инфлацията, нова вълна на миграция и още какво ли не. Дясноцентристко правителство трябва да има, правителство с експертизата и отговорността, което да ни измъкне от всички тези кризи, в които това страшно криволичещо и арогантно управление в последната година-година и нещо ни вкара. Така че след 2 октомври, ако някой си позволява да прави резки движения, политически гневни пазарлъци и гьобелсови кьорфишеци, е национален предател.

На финала – да кажа нещо, което всички се сещат и лидерите на ГЕРБ и СДС го казват: Защо заедно? Само една причина: и двете партии смятат, че дясното и дясноцентристкото управление е формула за излизане от кризите. Тази формула се споделя и от Европа. Най-добре е, когато историята, историческото управление на кризи, което СДС е прилагало, и новият подход към кризите при управлението на ГЕРБ, се съчетаят сполучливо. Няма как, съдбата ни е отредила така. Е, не е добре да управляваш при 38 милиарда дълг, при 18 процента официална инфлация и 40 процента в потребителската кошница на храните. Това е наследен тежък проблем, но ако не намерим решение, той ще се утежнява. Така че ГЕРБ и СДС животът ги подреди в една коалиция и те са длъжни, след като участват заедно на избори, да решават кризите. Тези кризи, които получиха такава ескалация в последната година, каквато дори аз с моите скромни 34 години в политиката наистина не съм виждал. Правя сравнение с кризата през 1997 г., която се отличаваше в едно – тогава не бяхме членове на ЕС. Но какво от това, че сега сме, след като от година и половина заради некадърността на ПП не можем да ползваме средства по нито една програма?!

Националният интерес и националното достойнство на България изискват тази коалиция не само да спечели изборите, но и да състави стабилно управление на държавата. Не виждам друг изход и за мен решението е ясно – коалиция ГЕРБ-СДС да направи един значителен изборен успех и в деня на изборите, и - на работа, много работа! Друг изход няма за България.

ВерсиЯ.бг

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО